Västra Strängön- en oslipad diamant med lång historia


Strängön (N 63° 7.771′, E 18° 37.376′) består av två öar (Västerön och Österön). Västra Strängön är en mysig och lugn ö som har både året-runt- och sommarboende. Ön är ganska promenadvänlig och du kan bland annat gå till en utkiksplats eller titta på lämningar efter sågverket som drevs här på ön i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet. Ingen service finns dock för besökande på ön utan i dagsläget är det en ö att göra utflykt till och ströva runt på. Nätra hembygdsförening har nyligen publicerat en bok om Strängön (Strängöarna- från krononbygge till sommarö) som man kan läsa och ha med sig när man strövar runt. Turbåten ut till Ulvön gör ett kort stopp på utpekad plats i sjökortslänken på vissa turer, i dagsläget två ggr/dag. Se turlista för mer information om tider http://www.ornskoldsvikshamn.se/turlistor.html. Om du besöker Västra Strängön går det bra att lägga till vid färjelägrets brygga. Håll bara koll på när turbåten kommer in!

Den som vill kan också hyra en stuga här på ön med tillhörande sjöbod. Det är Byggnads som hyr ut den för en mycket billig penning. Standarden på stugan är enkel men mysig. Sjöboden har sett sina bästa dagar vilket är synd. Det är en jättefin sjöbod med mycket potential. Dessutom är de andra sjöbodarna på ön i fint skick vilket borde stimulera Byggnads till att ge denna sjöbod en rejäl ansiktslyftning. Läs mer om stugan på:http://www.byggnads.se/Regioner/Regioner/MellanNorrland/Aktuellt/Strangon/

Vi gjorde ett stopp hos Arne Wistedt med familj på ön och fick gå husesyn i hans fina sjöbod. Här kommer bilder och en sjökortslänk från vackra Västra Strängön.

http://kartor.eniro.se/m/n7ZJ1

IMG_2646
Utsikt från Västra Strängön mot Östra Strängön

IMG_2621
Utsikt från Västra Strängön. Båtarna man ser i bakgrunden är båtar vid Högholmens brygga.

IMG_2616
Avkopplade läsning med fantastisk utsikt!

IMG_2581
Arnes fina sjöbod!

IMG_2593

IMG_2606
Härlig gunga i sjöboden!

IMG_2633
Kuliga kojan!

IMG_2611
Prästkragar och hästhov- svensk sommar!

IMG_2559
Köket- Byggnads hyrstuga

IMG_2560
Köket- Byggnads hyrstuga

IMG_2563
Byggnads sjöbod

IMG_2566
Fint med åldrade ting- Byggnads sjöbod

IMG_2649
Trollskogen- Västra Strängön

IMG_2648
Några av trollen på Trollskogen- Västra Strängön

IMG_2641
Fåglarna bor också flott på Västra Strängön. Design: Arne Wistedt

IMG_2564
Östra Strängön

Annons

2 tankar på “Västra Strängön- en oslipad diamant med lång historia

Kommentarer är stängda.